Krah botrányos kijelentései egy katolikus püspökről
(forrás: www.kath.net – 2013. január 17.)

Williamson püspök úr ügyének újratárgyalásán az ügyész tanúként hallgatta ki Maximilian Krah-t, az FSSPX jogászát, akit a Pius Közösség elöljárói korábban a püspök védőjének rendeltek ki. Krah úrral kapcsolatban lásd a honlap következő cikkeit:
     „Bevégeztetett”;
     A becsületsértés halálos bűn;
     Aki áll, vigyázzon, hogy el ne essék!
     és a krahgate.blogspot.com/ weboldalt.

A tárgyalás során Krah úr a következő kijelentéseket tette a Szent X. Pius Közösség volt tagjára, Williamson püspök úrra:

Williamson „hiúságból és fontoskodásból” válaszolt a svéd újságírók hozzá intézett kérdéseire a Holocaust-tal kapcsolatban; és később „megbánta” kijelentéseit.
     Krah közölte, hogy az FSSPX sokáig türelmet tanúsított „egykori megbízójával szemben”, és ezért csak az elmúlt októberben rúgták ki a közösségből. A közösségen belül a britet „excentrikusnak és olyan valakinek tartották, aki szereti a komikus ötleteket”, ezért az elöljáróknál „megfigyelő listán” állt. Bár a vezetőség is hallotta azokat a híreszteléseket, hogy a püspök már 1988-ban Kanadában hasonló kijelentéseket tett a Holocausttal kapcsolatban, de ezeket soha nem vizsgálták ki.
     A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás után Williamson társai abból indultak ki, hogy a püspök végre egy újabb témát talált magának. Williamsonnak az az összeesküvés-teória tetszett, mely szerint a New York-i merénylet előre kitervelt volt, mondta Krah.
     Krah szerint a közösség vezetősége „tanulási procedúrát” írt elő a püspöknek. Egy higgadt revizionista könyvének elolvastatásától azt remélték, hogy a püspök feladja elfogadhatatlan véleményeit. Azonban Williamson egy év próbaidő után sem vonta vissza ezeket. „Ekkor világossággá vált, hogy kicsúszott a kezünkből”, mondta a bírósági tárgyaláson Krah.
     Ezután egy időre csend lett a brit körül, folytatta Krah, de Bernard Fellay rendfőnök Williamsont társai előtt ebben az időben is a radioaktív uránnal hasonlította össze – ezt a sugárzó anyagot sem akarja senki a közelében tudni. Mindazonáltal egy évvel ezelőttig Williamson tartotta magát a játékszabályokhoz, engedelmesen tűrte, hogy minden hivatali teendőitől megfosztották és minden nyilvános fellépést megtiltottak neki. Továbbra is a közösség londoni székhelyén lakott. Tavaly nyáron viszont nyíltan Fellay leváltására szólított fel.
     Kirúgása óta barátoknál lakik a brit fővárosban. Mivel csaknem teljesen vagyontalan, idegen támogatásra szorul.
     Krah közölte, hogy Williamson „magának való ember”. Már az is bizonyítja ezt a tényt, hogy a Pius Közösségből való kizárása után egyetlen pap sem követte. Bár az interneten már egy ideje arról spekulálnak, hogy Williamson az USA-ban hamarosan püspököt fog szentelni. Ez nem csak egy újabb szakadást, de megint új nagybetűs címeket fog eredményezni.

A bírónő 1.800 Euró büntetést szabott ki Williamson püspökre. Ez jóval alacsonyabb, mint az ügyésztől követelt 6.500 Euró. A püspök védője ennek ellenére azonnal fellebbezett.

A bírónő a büntetés enyhítésének okaként Williamson püspök úrnak a Szent X. Pius Papi Közösségből való kizárását és az eljárás elhúzódását nevezte meg.


Kommentár:
A 72 éves Williamson püspök úr szentelte pappá az FSSPX papjainak legalább egynegyedét, csakúgy, ahogy a közösség kápolnáinak és templomainak jelentős részét is, például a németországi disztrikt székhelyén, Stuttgartban újonnan épített templomot is.
     Maximilian Krah nyilvánvalóan a közösség elöljáróinak, tehát Fellay püspöknek, Pfluger és Schmidberger atyáknak tudtával és beleegyezésével jelent meg a tárgyaláson, és nyilatkozgatott Williamson püspök úrról. Kijelentései nem csak felháborítóak, de egyúttal leleplezők is, hiszen Fellay püspök úton-útfélen azt bizonygatja, hogy Williamson püspök úr kizárásának oka kizárólag az engedetlenség volt. A fenti tanúvallomás bizonyítja, hogy azoknak van igazuk, akik ezt egy pillanatig sem hitték el a rendfőnöknek.

Nem tudok szavakat találni erre az egész ügyre: Egyfelől az elöljárók elképesztő erkölcsi romlását mutatja, hogy eltűrik, sőt bátorítják, hogy egy senkiházi, pofátlan laikus a legnagyobb nyilvánosság előtt becsmérelje a katolikus Egyház egyik püspökét, a tradíció hűséges oszlopát. Másfelől a közösség papjainak és híveinek szégyenteljes meghunyászkodását demonstrálja, hogy még egy ilyen eset után sem tiltakoznak, se az elöljáróiknál, se a különböző internetes fórumokon.

Akiben legalább még szikrájában megvan a katolikus érzület, a „jómodor”, a „jóérzés”, annak számára ennél világosabban semmi nem tudja megmutatni, hogy hova süllyedt az FSSPX.

Krah-ról a következő oldalakon lehet fotókat találni:
     Krah a Tel Aviv-i Egyetem diákjai között (27.9.2010);
     Krah az izraeli különleges osztag, a Maglan kiképzőtáborában (14.4.2011);
     Krah a Mossad és az USA-cionisták közé tartozó kebelbarátai körében (15.6.2012).


Feltéve: 2013. január 25.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA