Ferenc elindította a kúria átalakítását
(forrás: www.Kath.net – 2013. április 13.)

Az új pápa (?) láthatóan a római kúria alapvető reformját tervezi. Miként a Vatikán szombaton bejelentette, e célból egy – a különböző kontinensekről származó – nyolc bíborosból álló bizottságot hoz létre.

Az államtitkárság közleménye szerint Ferenc ezzel a lépéssel a konklávé előtt ülésező bíborosok kívánságára reagál. A bizottságnak „a Pastor Bonus apostoli konstitúció revíziójának tervét” kell megvitatnia. A Pastor Bonus pápai rendelettel szervezte újjá és adta meg mai formáját a római kúriának 1988-ban II. János Pál pápa. A bizottság első ülését október 1. és 3. között tervezik.

A bizottság tagjai: München érseke, Marx bíboros, Giuseppe Bertello bíboros, Vatikán állam kormányának főnöke, Francisco Errezuriz Ossa bíboros, Santiago de Chile volt érseke, Oswald Gracias bíboros, Bombay érseke, Laurent Monswengo Pasinya bíboros, Kinshasa érseke, Sean Patrick O’Malley bíboros, Boston érseke, George Pell bíboros, Sydney érseke. A csoport koordinátora Honduras érseke, Oscar Andres Maradiaga Rodriguez bíboros, titkára az olasz Albano püspöke, Marcello Semeraro.

Az újonnan alapított bíboros-bizottságnak, a vatikáni szóvivő, Lombardi páter szerint az is feladata lesz, hogy a pápát a világegyház kormányzásában tanácsokkal lássa el. Ugyanakkor nem lesz döntési, csak tanácsadói jogköre, mondta Lombardi.

A bizottság az új pápa (?) „szignálja” a bíborosok felé. Ezzel a lépéssel azt akarja megmutatni, hogy „munkatársai” javaslatait megfogadta, mondta a szóvivő.


A rádió egyik mai hírében Ferencnek ezt az újabb lépését így mondták be: Az új pápát nyolc bíboros segíti ezentúl a kormányzásban.
     Amennyire én tudom, a kiválasztott nyolc bíboros egyike sem ismeri a kúriát, hiszen soha nem voltak annak tagjai, és nem dolgoztak Rómában. Ilyenektől tanácsot kérni a kúria belső ügyeiben, igencsak dilettantizmusnak tűnik.
     Sandro Magister vatikáni szakértő „Megkezdődött az ’Egyház reformja’ – egy pontifikátus és sok kérdés” című tanulmányában ezt írta: »Bergoglio alázatos külseje vasakaratot takar, aki mindenben saját maga dönt, szemben a „páncélbíborosnak” nevezett Ratzingerrel, aki pápaként tétovázott, és inkább engedett, minthogy akaratát érvényesítse. Bergoglio az alázatos testvér szerepét játssza, aki nem akar hatalmat gyakorolni, nem akar mások feje fölött dönteni. Benedek szigora, és Ferenc alázatos lazasága csak megtévesztő külső, mely keveset árul el e két ember karakteréről és kormányzási stílusáról.«

Itt valójában tehát megint a pápaság leépítéséről van szó, melyet Bergoglio vasakarattal hajt végre. A kúria kérdéseiben ezek a bíborosok vajmi kevés okosat tudnak majd neki tanácsolni. Az egész bizottságis játéknak nincs más értelme, minthogy egy pápa helyett sok pápa legyen, az egész vezetés demokratikusnak tűnjön a hierarchikus helyett, holott Bergoglio (és azok, akiknek terveit végrehajtja) ezután is maga fog mindent intézni.
     Ehhez kapcsolódik az a hír is, amit csak ma hallottam: a konklávé előtti utolsó szombaton Bergoglio a Szent Egyed központjában mutatta be a szentmisét. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy alaposan nézzen utána ennek az intézetnek, és akkor sok minden világossá válik.

Lásd a honlap eme cikkeit:
     A pápa kinevezte a vatikáni családi tanács új elnökét
     „Őszentsége, óvakodjon Assisi szellemétől!”


Feltéve: 2013. április 14.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA