A pápa kinevezte a vatikáni családi tanács új elnökét
(forrás: www.kreuz.net – 2012. június 26.)

XVI. Benedek pápa 2012. június 26-án egy újabb liberális személyt helyezett olyan pozícióba, ami a bíborosi kinevezés, és ezzel a pápaválasztáson való részvétel (sőt megválasztás) lehetőségével jár. Voncenzo Paglia, Terni-Narni-Amelia püspökét nevezte ki a Család Pápai Tanácsa elnökének, adta hírül a vatikáni sajtóiroda.

Az új kinevezéssel egyidőben a pápa elfogadta az eddigi elnök, Ennio Antonelli (76) bíboros lemondását, aki 2008 júniusa óta vezette a pápai tanácsot. Antonelli bíboros a liberális fokolar-mozgalomhoz tartozott. A bíboros utolsó nagy hivatali fellépése az idei világ-család-találkozó volt Milánóban júniusban.

Paglia püspököt 1970-ben szentelték pappá a római egyházmegyében. Plébánosa volt a római Santa Maria in Trastevere plébániának és lelki asszisztense az ott székelő liberális Szent Egyed (Sant Egidio) vallásközi laikus közösségnek. II. János Pál pápa 2000-ben nevezte ki a Terni-Narni-Amelia közép-olaszországi egyházmegye püspökének. Mint a Család Pápai Tanács elnöke, Mons. Paglia meg fogja kapni a bíborosi süveget és ezzel részt vehet a legközelebbi konklávén.

Mons. Paglia postulatora az 1980-ban meggyilkolt liberális Oscar Arnulfo, San Salvador-i érsek boldoggá avatási eljárásában.


Információ a Szent Egyed közösségről:
     A Szent Egyed közösség (olaszul Comunita di Sant'Egidio) olyan katolikus lelkiségi mozgalom, melynek tagjai a római katolikus egyház tanítását vallva a mindennapi munkájuk és családi életük mellett segítenek a rászoruló, beteg, szenvedő embereken, és együtt imádkoznak.
     A Szent Egyed közösség 1968-ban alakult Rómában Andrea Riccardi vezetése alatt. Ma Európa számos országában, Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában is működik. A Szentszék által elismert laikus közösség. Sikerrel vettek részt a Guatemalában évtizedeken át tartó polgárháborús helyzet megoldásában. Több éven keresztül munkálkodtak a Mozambikban 16 éven át folyó polgárháború lezárulásáért is. A harcoló felek 1992. október 4-én a hosszú békéltető tárgyalások és egyeztetések helyszínén, a római Trastevere negyedben álló Sant'Egidio-templom (melyről a közösség a nevét kapta) mellett, a Közösség székhelyén aláírták a békét. Elefántcsontparton is sikeresek béketárgyalásaik.

A Sant'Egidio közösséget 2002 februárjában Béke Nobel-díjra jelölték a sikeres mozambiki békeközvetítés tizedik évfordulója alkalmából, valamint a különböző vallású és kultúrájú emberek közötti párbeszéd elősegítéséért folytatott munkájukért. … 2010. május 28-án közvetítésükkel írták alá a Közösség római központjában a guineai békeegyezményt.

A közösség alapítója és vezetője, Andrea Riccardi történész békéért tett erőfeszítéseinek eredményét több díjjal is elismerték (2004-Balzan díj, 2009-Unesco Houphouët-Boigny-békedíja). 2009. május 21-én vehette át a Nagy Károly-díjat (Aachen városa 1950 óta olyan magánszemélyeknek vagy intézményeknek ítéli oda a díjat, akik Európa egységének ügyét különösen is szívükön viselik, és ezért dolgoznak). A 2011. november 16-án, Mario Monti által alakított olasz kormányban a nemzetközi együttműködésért és az integrációért felelős tárca nélküli miniszteri posztot kapta.

Magyarországon 1989 óta vannak jelen, miután magyar diákok egy csoportja a pécsi taizéi találkozón megismerte a római közösség néhány tagját. A főváros után Pécsett alakult csoportjuk. Jelenleg Budapesten, Pécsett és Győrben működnek.

A Közösség tagjai többségükben laikusok. … A világ különböző pontjain a Szent Egyed közösségek hátrányos helyzetű gyerekeket, otthonaikban magányosan vagy intézetekben élő időseket, fogyatékosokat, hajléktalanokat, cigányokat segítenek, börtönben élő rabokat és AIDS-es betegeket látogatnak. A hajléktalanok és a bevándorlók számára sok városban működtetnek ingyenkonyhát, szociális központot, ahol a rászorulók jogi tanácsadást, egészségügyi ellátást, élelmiszer- és ruhaadományt vehetnek igénybe. A világ szegényeit leginkább sújtó globális problémák (éhezés, háborúk, környezetszennyezés stb.) felszámolása érdekében összefogásra törekszik másvallású emberekkel, közösségekkel is.

A közösség által 2002 óta DREAM (Drug Resource Enhancement against AIDS and Malnutrition) néven működtetett program az AIDS-fertőzöttek kezelését és a kór terjedésének megakadályozását segíti Afrika különböző országaiban. A DREAM elsősorban várandós anyák kezelését célozza az antiretrovirális terápiával. A kezelésnek köszönhetően a HIV-pozitív asszonyoktól született gyermekek 98 százaléka egészségesen jön a világra. …

A rendszeres egyéni és közösségi imádság életük középpontja. A szentírásolvasás, az elmélkedések képezik közös életük és munkájuk alapját. A római Szent Egyed-templomban minden este összegyűlnek a Közösség tagjai, hogy együtt imádkozzanak.

A magyar közösség Budapesten a Belvárosi Szent Mihály Templomban tartja esti imádságait szerdán és pénteken 18 órakor. Imádkoznak a betegekért, a magukra hagyott gyerekekért és idősekért, a szegényekért, az éhezőkért, a békéért.

Részt vesznek egy aláírásgyűjtő akcióban is, csatlakozva II. János Pál pápa felhívásához, amelyben a halálos ítéletek végrehajtásának felfüggesztését kérte. 1996 óta félévenként előadásokat szerveznek, többek között olyan témákban, mint a magyarországi zsidóság, az idősek helyzete, a cigányok élete, a halálbüntetés embertelensége. Korábban gyűjtéseket szerveztek szegény cigánycsaládok támogatására, és egy afrikai (Bissau–Guinea) kórház újjáépítésére, orvos tagjaik pedig megvizsgálták egy baranyai cigány település gyermeklakosságát, és a rászorulókat beutalták pécsi kórházakba.

A szivárvány országa a közösség világszerte ismert mozgalma.

Az 1986-os Assisi-i világvallás találkozót e közösség tagjai szervezték. Azóta évente a világ különböző tájain tartanak az Assisiihez hasonló nemzetközi vallásközi béketalálkozókat.

II. János Pál a közösségnek saját püspököt adott Paglia plébános személyében (akit most XVI. Benedek pápa a Család Pápai Tanács elnökévé tett). XVI. Benedek pápa 2011-ben a közösség alapítóját, Riccardi történészt a Pápai Egészségügyi Tanács tagjai közé hívta meg.


Mindezek után azt állítani, hogy ez a pápa híve a tradíciónak és leghőbb vágya, hogy Lefebvre érsek közösségét keblére ölelhesse, egyszerűen felfoghatatlan. Uram, segíts meg bennünket a megbolondulástól!

(A fotón a római Szent Egyed templom)


2012. június 28.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA