Williamson püspököt hivatalosan kizárták az FSSPX-ből
(forrás: www.fsspx.info és www.welt.de – 2012. oktber 24.)

A Szent X. Pius Papi Közösség sajtónyilatkozata

Őexcellenciája Richard Williamson püspök több éve eltávolodott a Pius Közösség vezetésétől és vezetőségétől, és vonakodott tiszteletet és engedelmességet mutatni, mellyel jogszerű felettesének tartozik.

Ezért a rendfőnök és az ő tanácsának döntése alapján 2012. október 4-én a közösségből kizártnak lett kijelentve.

A püspök kapott egy utolsó határidőt önmaga alárendelésére. Ennek lejárta után egy „nyilvános levelet” jelentett be, melyben felszólítja a rendfőnököt, hogy mondjon le.

Ez a fájdalmas döntés a Szent X. Pius Papi Közösség java és a közösség jó vezetése iránti aggodalomból vált szükségszerűvé.

Ez megegyezik azzal, amit Őexcellenciája Lefebvre érsek megbélyegzett: „Ez a tekintély ledöntése. Hogyan lehetséges a tekintélyt gyakorolni, ha minden tagot meg kell hívni, hogy a tekintély gyakorlásában részt vegyenek?” (Econe, 1987. június 29.)

Menzingen, 2012. október 24.


P. Steiner: „Ez a döntés bizonyára meg fogja könnyíteni a tárgyalásokat”

Williamson püspök saját társai és a hivatalos katolikus egyház szemében is már régóta szálka volt. Most a konzervatív Pius Közösség kizárta tagjai sorából.

„Ez a döntés bizonyára meg fogja könnyíteni a tárgyalásokat”, mondta a Pius Közösség németországi disztriktjének szóvivője, Pater Andreas Steiner a dpa-hírügynökség megkeresésére. Elvégre a pápának heves szidalmakat kellett miatta elszenvednie.

„Williamson mindig hangsúlyozta, hogy nem szabad Rómával tárgyalni. Ez a kritika már világos formája volt az engedetlenségnek.”

A Vatikán szerdán megtagadta a nyilatkozatot vagy kommentárt. Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője világossá tette, hogy a Szentszék ezt az ügyet a közösség magánügyének tekinti. Nem mond véleményt a közösség döntéseiről, melyek magát a közösséget érintik, közölte Lombardi a dpa-val. A német püspöki konferencia sem akart nyilatkozni ez ügyben.

Lásd a honlap kommentárját


2012. október 24.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA