„Kezet fogtak az ördögök, látták, szagolták, érintették egymást”

„Tudom, hogy van Isten, mert Ruandában kezet fogtam az ördöggel. Láttam, szagoltam és megérintettem őt. Tudom, hogy van ördög, és ezért tudom, hogy van Isten.”

Ezeket a szavakat a kanadai Roméo Alain Dallaire, a kéksisakosok (az ENSZ békefenntartó katona alakulatának) parancsnoka írta le 2003-ban megjelent „Shake Hands with the Devil: The Failure of Humanity in Rwanda” (Kézfogás az ördöggel: A világközösség bűnrészessége a Ruandai népirtásban) című könyvében.

20 évvel ezelőtt, 1994-ben Ruandában a II. világháború utáni legnagyobb népirtás zajlott le. 100 nap leforgása alatt kb. 800 ezer-1 millió embert gyilkoltak le a radikális hutuk, többségüket bozótvágó késsel. Dallaire, akinek az ENSZ illetékesei megtiltották a beavatkozást, később azt írta, hogy 5 ezer katonával valószínűleg meg tudta volna akadályozni a mészárlást.

Dallaire tábornok szavait juttatta eszembe az a három kézfogás, ami mostanában szoros egymásutánban zajlott le Rómában.

A Ruanda-i népirtás 20. évfordulója pont arra az időre esett, amikor Bergoglio az anglikán egyház fejét, Nagy Britannia királynőjét, II. Erzsébetet fogadta, azt a nőt, aki nem olyan régen írta alá országában a homoszexuálisok házasodását engedélyező és szentesítő törvényt.

Nem sokkal e találkozó előtt Obama amerikai elnök fogott kezet Bergoglioval, aki már szenátor korában a szülés pillanatáig engedélyezett abortusz törvénybe iktatásáért szállt síkra, és erkölcstelen ideáit elnök korában naponta újabb törvényekkel szentesíti. Azt nyilatkozta, hogy ő és Bergoglio együtt harcolnak a világon a szegényekért, miközben nemrég kaptuk a hírt, hogy az Ugandának megszavazott segélyt leállították, mert Uganda nem teljesíti követeléseiket a homoszexuálisokkal kapcsolatban. Ugyanezt tették Nigériával szemben is – ennyire érdekli Obamát a szegények sorsa. Arról, hogy Szíriába ő küldi a fegyvert a keresztények és a Szaúd-Arábiával nem barátkozó arabok lemészárlásához, szintén nem esik sok szó a sajtóban.

2014. január végén a francia Francois Hollande kezét szorongatta Bergoglio, akinek tetteiről, keresztény-gyűlöletéről, erkölcstelenségéről könyveket lehetne írni.

„Kezet fogtam az ördöggel. Láttam, szagoltam és megérintettem őt”, mondta Dallaire. „Kezet fogtak az ördögök, látták, szagolták, érintették egymást” – önkéntelenül ez jut az ember eszébe, látva a fenti találkozásokat (melyekről szándékosan nem közlök képeket, hogy még így se jelenítsem meg az ördögöt a honlapon).


Feltéve: 2014. április 8.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA