Az emberek már csak híresek akarnak lenni
(forrás: www.kath.net – 2013. augusztus 2.)

Sofia Coppola (42), amerikai rendező, tanácstalanul áll a modern trash- és promi-kultusszal szemben. „Amikor én fiatal voltam, arról volt szó, hogy valami érdekfeszítőt csináljunk, ami miatt híres lehet valaki”, mondta Coppola a „ZEITmagazin” aktuális számában. „Ma már csak arról van szó, hogy híressé válj.”

„Igazán megrémülve” akkor lett, amikor hosszabb ideig tartó szünet után Franciaországból visszatért az USA-ba, vallotta be a híres rendező, Francis Ford Coppola lánya. „Hirtelen észrevettem, hogy egy egész generáció nőtt fel olyan kultúrában, melyet a pletykaújságok, a promi-internet-oldalak és az olyan közösségi oldalak, mint a Facebook határoz meg és formál. És mindenütt a városban, a plakátokon olyan emberek látszódtak, mint Paris Hilton, akik semmi másért nem voltak híresek, mint híresnek lenni.”

A kétgyermekes Sofia Coppola saját bevallása szerint a divattal szemben is kritikus. „Nekem egyszerűen nem tetszik, hogy manapság a lányok úgy öltözködnek, mint a prostituáltak, és hogy ezt még egyre jobban el is fogadja a világ.” – Azon tűnődött, mondta Coppola, mennyire formálja az embereket, ha olyan világban nőnek fel, melyben már csak olyan dolgok számítanak, mint a médiában való részvétel és a külsőségek. „Nekünk még televíziónk sem volt otthon.”

Legújabb filmjében, melynek címe: „The Bling Ring”, és ami augusztus 15-én kerül a német mozikba, Sofia Coppola a Hollywood-i fiatalság kultúráját elemzi kritikusan.


Feltéve: 2013. augusztus 3.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA