Piero Marini: Ferenc alatt „friss levegőt szívhatunk a mocsaras-büdös levegő után”
(forrás: www.katholisches.info – 2013. április 22.)

Az El Pais-nak adott interjújában a volt pápai szertartásmester, Piero Marini kuriális érsek bepillantást engedett gondolatvilágába. Egyúttal szabad utat engedett az elbocsátása miatt megbántott hiúságának is. Piero Marini 1987-től 2007-ig volt II. János Pál és XVI. Benedek pápai liturgiáinak a „designer”-e. Az utóbbi megvárta, hogy lejárjon Marini mandátuma, és csak akkor cserélte le Msgr. Guido Marini-vel, aki XVI. Benedek liturgikus újításait megvalósította. [A honlapon annak idején több cikk jelent meg erről a változtatásról. Például a következő: „Csak a neve ugyanaz”.]
     Piero Marini leváltása óta saját kérésére az Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának az elnöke.

Hogy most mit mondott Marini az interjújában? Először is méltóan híréhez a homo-lobby vatikáni érdekeiért kardoskodott: „Szükség van az azonosnemű személyek közötti kapcsolatok elismerésére, mert sok pár van, akik szenvednek attól, hogy polgári jogaikat nem ismerik el. Amit nem lehet elismerni az az, hogy ez a partnerség házasság”, mondta Piero Marini a Costa Rica-ban zajló IV. Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus alatt az újságírónak.

A 70 éves Piero Marini ezután II. János Pál és XVI. Benedek pontifikátusa alatt szerzett tapasztalatairól mesélt. Az új pontifikátusról ezt mondta: „Végre friss levegőt szívhatunk. Ferenc olyan, mint egy ablak, mely kinyílik a tavaszra és a reménynek. Mostanáig a mocsaras-büdös vizek rossz levegőjét lélegeztük be, mindenekelőtt félelemmel és olyan problémákkal, mint a Vatileaks és a pedofilia. Ferenccel csak pozitív dolgokról beszélünk.”
     Az új pápával [?], folytatta Marini „új szabadság-levegőt szívunk be, ami a szegényekhez közelebb van és kevesebb problémával terhes.”

Az egykori ceremóniamester ezután kijelentette, hogy „a papok mérsékelt és egyszerű életpéldát mutatnak” és „a papoknak osztaniuk kell az életet és a hitet a közösséggel”. Ugyanakkor kétségesnek tartja a Twitter hasznosságát, és azt, hogy a pápa is használja ezt: „Ha rajtam állna, nem használnám”, de XVI. Benedek „tanácsolta neki”. „Az Egyháznak nem szabad ósdinak lennie, de azért egy kicsit vigyáznia kell”, mondta Marini.

Piero Marini nyilatkozatában olyan témákat hozott elő, melyeket már két hónappal ezelőtt Vincenzo Paglia kuriális érsek, a Családok Pápai Tanácsának [!] elnöke is említett: „Nem” a homo-házasságra és a homoszexuálisok adoptálási jogára, de „igen” a homoszexuálisok jogainak az elismerésére [ez vajon mit jelent? Milyen jogai nincsenek a homokosoknak? Hogy nem szülhetnek gyereket, vagy mi?].
     Msgr. Paglia volt az is, aki a vasárnapi nyugalom felhígításáért szót emelt, hogy azon vállalkozók nyitvatartási követelésének eleget tegyen, akik nyomást gyakoroltak az alkalmazottaikra, ha azok nem voltak hajlandók vasárnap dolgozni.

Piero Marini 1942-ben született Páviában, 1960-ban lépett be a papszemináriumba, ahol 1965-ben szentelték pappá. Ezután Annibale Bugnini titkára lett, aki 1967-től a pápai liturgiák felelőse volt, akivel a Szentségek Kongregációjában is együtt dolgozott, és aki meghatározó módon vett részt az 1969/70-es liturgia-reformban. [És aki VI: Pál kegyeltje volt, egészen addig, amíg a pápa végre feketén-fehéren megtudta, hogy szabadkőműves, és ezért a sivatag érsekévé nem tette.]

Az új pápa (?) 2013. április 5-én audiencián fogadta Piero Marinit.


2013. április 25.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA