George bíboros: Utódom börtönben fog meghalni
(forrás: www.kath.net – 2012. október 26.)

Chicago/USA
Az amerikai kultúra szekularizációja sokkal fontosabb téma, mint a politikai kérdések vagy a választások kimenetele, írta Francis George bíboros, Chicago érseke, az egyházmegye lapjában, a „Catholic New World” egyik rovatában.

A választási kampány vallásellenes gyűlölködést hozott a felszínre, mely az elmúlt évtizedekben egyre erősebbé vált. Ezek közül több kifejezetten a katolikus Egyház ellen irányul. Mindazonáltal a szekularizmus a valóban fontos történelem rossz oldalán áll. Ez mindazokra az ideológiákra érvényes, akik hátat fordítottak Istennek, folytatta a bíboros.

A bíboros-érsek néhány évvel ezelőtt drámai módon akarta kifejezni, milyen hatása lenne a teljes szekularizációnak a társadalomra. „Én úgy gondolom, hogy ágyban halok meg, utódom börtönben, és az ő utóda vértanúként egy köztéren”, mondta. Ez a kijelentése egy papokkal folytatott beszélgetés során hangzott el, leírni soha nem írta le. De mivel egy résztvevő smart-telefonján rögzítette, ezen új média segítségével az egész világon elterjedt.
     A bíboros tanúsította, hogy akkori szavait helyesen idézték, de hiányzik az utolsó mondata, amit a vértanú püspök utódáról mondott, és ami így szól: „Az ő utóda egy elpusztult társadalom cserepeit fogja felemelni, és segíteni fog, hogy a civilizációt újra felépítsék, miként ezt az Egyház a történelem folyamán már oly sokszor megtette.”
     A bíboros kijelentését nem jövendölésnek szánta, hanem hallgatóit arra akarta rábírni, hogy legalább egyszer gondolkodjanak azon megszokott kategóriákon kívül, melyek a privát és nyilvános társalgást általában behatárolják.


A cikkre érkezett megjegyzésekben egy Markus nevezetű ezt írta: „Ez a sors nem csak a klerikusokra vár, hanem a római katolikus Egyház hűséges híveire is. Ezek a bíboros prófétai szavai – imádkozzunk, hogy Isten ezt a kelyhet ne itassa ki velünk, és a hitben való erőért és kitartásért, és a katolikus Egyházhoz való hűségért.” A bíboros ominózus beszédét itt lehet meghallgatni:
http://www.kathtube.com/player.php?id=25491


Feltéve: 2012. november 30.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA