Búcsú a tisztítótűzben szenvedő lelkekért


Halottak napján a liturgia a szenvedő Egyházra fordítja a hívek figyelmét. A clunyi bencés kolostorból terjedt el ez a szép szokás az egész Egyházban. Legújabban megengedte az Egyház, hogy a papok ezen a napon három misét mondhassanak a tisztítótűzben szenvedő lelkekért.

Ezenkívül annyiszor engedélyez teljes búcsút, ahányszor Mindenszentek délután és ezen a napon templomba vagy kápolnába betérve, imádkozunk a szegény lelkekért. Mindegyikünknek van kedves halottja, használjuk fel tehát az ő javukra a mai nap kegyelmét.

Halottak napjának gyász ünnepe különös alkalom és ösztönzés legyen számunkra, hogy könyörgéssel és jótettekkel (alamizsna, búcsúk) a kedves halottak iránt érzett részvétünket valóban kimutassuk. Ezért, ha csak lehet, járuljunk méltóan a bűnbánat szentségéhez és a szentáldozáshoz, hogy e nap «toties-quoties» teljes búcsúját mentől többször elnyerhessük és a szegény lelkekre átruházhassuk.

Oratio: Minden hívek teremtő és megváltó Istene, szolgáid és szolgálóid lelkének add meg minden bűnük bocsánatát, hogy jámbor könyörgéseikkel elnyerhessék a bocsánatot, melyet mindig óhajtottak.

A következő napokon teljes búcsút lehet nyerni a következő különös és általános feltételek megléte esetén. Ezt a búcsút csak a tisztítótűzben szenvedő lelkekért lehet felajánlani.

Különös feltételek:
* Templomlátogatás Mindenszentek ünnepén vagy Halottak napján, melynek során
     * egy Credot
     * egy Miatyánkot kell imádkozni.

* Temetőlátogatás november 1-jén 12 órától november 8-án 24 óráig, melynek során
     * az elhunytakért kell tetszőleges imát mondani.

Általános feltételek:
* Szentgyónás (legfeljebb 8 nappal korábban vagy 8 nappal később);
* szentáldozás (legfeljebb 8 nappal korábban vagy 8 nappal később);
* ima a Szentatya szándékára;
* a tökéletes búcsú elnyerésének feltétele: mentesség minden bűntől és bűnhöz való ragaszkodástól.



Feltéve: 2012. november 2.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA