Ne ijedj meg, ha olyan szavakat hallasz, mint „viszály” és „harc”
(forrás: www.kath.net – 2011. november 22.)

Aranyszájú Szent János kommentárja a Római levélről

„Amikor háborúkról és lázadásokról hallotok, ne rémüldözzetek.” (Lk 21,9) Minél közelebb van a király, annál jobban fel kell készülnünk a fogadására. Minél közelebb jön az az idő, amikor a győzelmi díj kiosztásra kerül, a harcosnak annál nagyobb erőfeszítést kell mutatnia. Így van ez a lovasversenyen. Amikor a vágta vége látótérbe kerül, és közeledik a cél, a lovakat még jobban megsarkantyúzzák. Ezért mondja Szent Pál: „Üdvösségünk közelebb van, mint amikor hívők lettünk. Múlóban az éjszaka, a nappal pedig közel.” (Róm 13,11-12)

Mivel az éjszakának vége és a nappal kezdődik, végezzük a nappal műveit és tegyük le a sötétség műveit! Ha látjuk, hogy az éjszakát már a reggeli pirkadat váltja fel, és halljuk a fecskéket csiripelni, akkor keltsük fel egymást, még akkor is, ha még sötét van… És telve buzgósággal készüljünk a nap feladataira. Az álomból kiszakítva magunkat, öltözzünk fel, hogy a nappal már készen találjon bennünket. Tegyük már most ugyanazt: rázzuk le magunkról az álmainkat, szakítsuk ki magunkat a pillanat illúzióiból, ébredjünk fel a mély álomból és öltsük magunkra az erény öltözetét! Ez az apostol világos útmutatása: „Vessük hát le a sötétség tetteit, és öltsük fel a világosság fegyvereit.” (Róm 13,12)

Ne ijedj meg, ha olyan szavakat hallasz, mint „viszály” és „harc”. Nehéz bizony vasból készített fegyverzetet viselni, mégis kívánatos a szellem harci fegyverzetét magunkra ölteni, mivel az fényből van. Abban fényesebben fogsz ragyogni, mint a nap, és mindehhez még biztonságban is leszel, hiszen fegyverről van szó … a fény fegyveréről.

Hogyan tehát? Fel vagyunk mentve a harcból? Nem! A parancs így szól: küzdeni kell, de anélkül, hogy a fáradtság és a kimerültség leteperne bennünket. Mert nem harcra vagyunk összeterelve, hanem örömünnepre vagyunk meghívva.


Feltéve: 2011. november 25.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA