Államfő és ex-püspök beismerte apaságát
(forrás: www.kath.net – 2009. április 15.)

Paraguay mostani elnöke és San Pedro egykori püspöke, Fernando Armindo Lugo Mendez nyilvánosan elismerte, hogy apja egy kétéves fiúnak. A gyerek 2007-ben született, Lugo-t 2008 júliusában helyezték laikus státuszba, és ezt követően két héttel lépett az államfői hivatalba.

A most 26 éves anya annak idején keresetet nyújtott be az apa ellen. A helyi lapok szerint az anya és a most 59 éves ex-püspök kapcsolata akkor kezdődött, amikor a nő 16 éves, és Lugo már 5 éve San Pedro püspöke volt. Az anya most azt nyilatkozta, hogy Lugo annak idején megígérte neki, hogy miatta feladja a püspökséget, de ezt nem tartotta be, sőt eleinte a gyermeket sem ismerte el.

Az eset nagy felháborodást váltott ki az országban. Ignacio Gogorza püspök egy püspöknek egy fiatalkorúval való szerelmi kapcsolatát „az Egyháznak adott pofonnak” nevezte. Paraguay püspöki konferenciája az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki.

Ebben a püspökök „bocsánatot kértek az Egyház tagjai, mind a pásztorok, mind a hívek, által elkövetett bűnökért”, és a Szentlélektől „egy mély megtisztulás kegyelmét” kérték. Egyúttal felszólítottak minden jóakaratú embert, hogy „imádkozzanak értünk, hogy papi és püspöki küldetésünkhöz hűek maradjunk”.

A felszabadítás-teológus, Lugo Mendez 1994 óta volt San Pedro püspöke. 2005-ben politikai aktivitása javára – hivatalosan egészségügyi problémái miatt – visszalépett megyés-püspöki hivatalából. Amikor 2006-ban eldöntötte, hogy elindul az államfői választásokon, Rómánál kérvényezte a laicizálását. Paraguay alkotmánya ugyanis a klerikusokat kizárja a politikai hivatalokból.

A Vatikán eleinte megtagadta a kérést a papság és a püspökszentelés irreverzibilis karakterére hivatkozva. 2007 februárjában felmentették Lugot püspöki hivatalából, mivel a római tiltás ellenére nem hagyott fel politikai ambícióival.

Orlandó Antonini nuncius akkor hangsúlyozta, hogy a Vatikán „a választási kampány utolsó napjáig” megpróbálta Lugor Mendez-t lebeszélni tervéről. Amikor azonban 2008 nyarán a többség államfőnek választotta, a pápa garantálta neki a laikus státuszt, hogy elejét vegye a további konfliktusoknak.

A hírrel kapcsolatban lásd a következő cikkeket:
         A Vatikán felfüggesztette hivatalából Fernando Lugo Paraguay-i püspököt
         Hogyan vélekedik egy verbita misszionárius kiugrott rendtársáról
         Ex-püspök és leendő elnök laicizált


(szerk. megj.: ezt az ízléstelen történetet azért fordítottam le, mert nagyon jellemzőnek tartom a benne foglaltakat: nevezetesen azt, hogy a bűn nem jár egyedül. Mégha elsőre nem is derül ki minden, idővel bebizonyosodik, hogy a tévúton járók mindig „takargatnak” valamit. Az első meg nem bánt bűnt egyre súlyosabbak követnek.)


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA