Fölöttébb örvendetes hír Aachenből
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2008. november 23.)

Pontosabban nem is Aachenből, hanem Mariawaldból, egy Aachentől 30 kilométerre délkeletre fekvő kisvárosból, ahol különösen nyugodt és elhagyatott még a vidék. És Rómából, ahol az Ecclesia Dei új internetes weblapján (http://www.clerus.org/clerus/dati/2008-11/21-20/Comunicato%5B1%5D.html) a következő hírt tette közzé:


Comunicato

La Pontificia Commissione “Ecclesia Dei”, in data 21 novembre 2009, ha comunicato al Reverendissimo Abate, P. Josef Vollberg O.C.S.S., dell’Abbazia di Mariawald in Germania (Diocesi di Aachen), il privilegio concesso dal Santo Padre di un completo ritorno alla Liturgia e all’Osservanza in uso nell’Ordine Cistercense della Stretta Osservanza (Trappisti) fino al 1963/64.

Lo stesso P. Abate Josef Vollberg aveva, infatti, presentato al Santo Padre la supplica di poter ritornare alla Liturgia e all’Osservanza secondo l’ “Usus” di Monte Cistello (Roma 1964), approvato dalla Santa Sede.


Az Ecclesia Dei Pápai Bizottság 2008. november 21-én P. Josef Vollberg O.C.S.O. főtisztelendő atyának, a németországi Mariawald-i apátság (Aachen-i egyházmegye) apátjával közölte, hogy a Szentatya megadta rendjének azt a privilégiumot, hogy teljes mértékben visszatérjenek ahhoz a liturgiához és hagyományhoz, mely 1963/64-ig a cisztercita rend szigorú ágánál (a trappistáknál) szokásban volt.

Nevezett P. Abt Josef Vollberg maga terjesztette be kérést a Szentatyához, hogy kolostora visszatérhessen ahhoz a liturgiához és hagyományhoz, melyet a Szentszék Monet Cistello Usus-ként 1964-ben hagyott jóvá.

Feltételezhető, hogy ez a Monto Cistello Usus az 1962-es liturgikus könyvek trappista megfelelője. A www.summorum-pontificum.de internetes hírportál igyekszik a közeljövőben közelebbi adatokat szerezni a főtisztelendő apát atyától.

A Mariawald-i kolostor honlapja: http://www.kloster-mariawald.de

A hírrel kapcsolatban lásd a következő cikkeket:
        A szerzetesi élet megújítása a tradícióhoz való visszatéréssel
        Vissza az atyák hitéhez


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA