Mégsem menesztették őket?
(forrás: www.kreuz.net – 2008. június 10.)

Novara/Olaszország
Nemrégiben az interneten arról lehetett olvasni, hogy az észak-olaszországi Novara püspöke felfüggesztette és más papokkal pótolta egyházmegyéje három papját, akik csak a tridenti misét hajlandók celebrálni. Most további részletek láttak napvilágot az esetről, melyek azonban nem megvilágítják, hanem kissé még el is homályosítják a történteket.

Az újabb információk szerint Mons. Renato Corti, Novara püspöke Marco Pizzocchi főtisztelendő urat, Nibbiola és Garbagna plébánosát több ízben felszólította, hogy mondjon le plébánosi hivataláról. „Sajnálom, hogy a mai napig nem adta vissza hivatalát. Nekem viszont kötelességem, hogy leváltsam, akkor is, ha teljes mértékben biztosítom arról, hogy szándékom őt a jövőben is különböző módokon a papi munkába bevonni” – nyilatkozta a püspök.

A püspök intézkedései két másik papot is érintenek, Santa Maria Maggiore plébánosát, Alberto Secchi és Crevoladossola plábánosát, Stefano Coggiola főtisztelendőket. A Summorum Pontificum motu proprio megjelenése óta ez a három pap plébániájukon teljes mértékben átálltak a régi rítusra. Emiatt a püspöki kúria több ízben is figyelmeztetésben részesítette őket.

„Nem vagyunk Juke-Box-papok, akik egyszer latinul, aztán másszor olaszul celebrálnak” – jelentették ki Coggiola és Secchi atyák.

Ezért döntött úgy a püspök, hogy ezekre a plébániákra az új mise bemutatására más papokat küld. Ezek az újhitű papok az elmúlt vasárnap a misén felolvasták a püspök üzenetét, melyben az áll, hogy a három papot megfosztották hivatalától.

Mindazonáltal a közleményben nem esett szó a volt plébánosok elhelyezéséről, így tehát a három pap egyházközségükben – bár nem plébánosként – továbbra is tevékenykedhetnek.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA