Az érsek nem áldoztatná meg Giulianit
(forrás: Magyar Kurír – 2007. október 5.)

Raymond Burke, az amerikai St. Louis érseke megtagadná az Oltáriszentség kiszolgáltatását az abortuszpárti Rudy Giuliani elnökjelölttől.

„Nem áldoztatnék meg olyan katolikust, akiről tudom, hogy tudatosan az erkölcsi törvénnyel ellentétes álláspontot képvisel a közéletben” – válaszolta újságírói kérdésre az érsek.
     2004-ben nagy port vert fel Burke hasonló nyilatkozata, amely szerint abortuszpárti álláspontja miatt megtagadná az Oltáriszentség kiszolgáltatását John Kerry demokrata párti szenátortól. Véleményéhez számos püspök csatlakozott, akik megerősítették: ne járuljanak a szentséghez azok a politikusok, akik ilyen fontos kérdésben szembehelyezkednek az egyház tanításával – tudósít az AP hírügynökség.

Giuliani amerikai elnökjelölt szerint „A vallásszabadság országában mindenkinek, így az érseknek is joga van kialakítani a saját véleményét.” A képviselő a vallást „nagyon fontosnak” tartja, ám magánügynek tekinti, és úgy véli, az csak egy a demokráciában létező sokféle gondolkodásmód közül.

Burke érsek szerint erkölcsi kötelesség az áldoztatás megtagadása azoktól a politikusoktól, akik az egyház tanításával szembehelyezkedve az abortuszt támogatják. Az érsek várhatóan lépéseket fog tenni, hogy a 2008-as elnökválasztás előtt püspökkari körlevélben tisztázzák a politikai felelősség kérdését.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA