Új Ecclesia Dei közösség alakult
(forrás: www.kreuz.net – 2006. szeptember 8.)

Franciaországban öt tradicionális pap megkezdte egy régi rítusú közösség megalapítását. A Vatikán a szervezetet pápai jogú közösségként hozta létre. Az újonnan megalapult társaság, amely a Jó Pásztor Intézet nevet viseli, a régi mise celebrálására kötelezte el magát. A pápai komisszió, az Ecclesia Dei elnöke, Dario Castrillon Hoyos bíboros Szűz Mária születésének ünnepén, szeptember 8-án írta alá a közösség alapító dekrétumát. Erről számolt be az „I Media” római hírügynökség.

Az új közösség a Szent X. Pius Papi Közösség öt egykori tagjából és több szeminaristából áll. Székhelye Franciaország délnyugati részén, Bordeaux-ban, a St. Eloi templomban lesz. Bordeaux érseke, Jean-Pierre Bernard Ricard (61) bíboros támogatja az új alapítást. Az érsek tagja az Ecclesia Dei pápai komissziónak.

XVI. Benedek pápa állítólag kifejezetten kívánta az új alapítást – tájékoztatott az „I Media” vatikáni forrásokra hivatkozva. A Jó Pásztor Intézet hangsúlyozta, hogy a Vatikánnal kötött egyezség megfelel Marcel Lefebvre (†1991) követelményeinek. Azzal számolnak, hogy a Pius Közösség más papjai is csatlakoznak hozzájuk.

A közösség szuperiorja Philippe Laguérie (53) francia atya, akit 2004 augusztusában zártak ki a Pius Közösségből. Akkor nyilvánosan kijelentette, hogy a Pius Közösségben nagy problémák – és állítólag erősen csökkenő számú hivatások – vannak. Miután megtagadta Mexikóba való áthelyezését, kizárták a közösségből. Laguérie atya több évig volt a párizsi Saint-Nicolas du Chardonnet templom plébánosa. Ezt a Párizs belvárosában fekvő templomot a Pius Közösség 1977-ben elfoglalta és azóta ő gondozza.

Az új alapítás két másik papját, Christophe Héry és Guillaume de Tanouarn atyákat azért zárták ki a Pius Közösségből, mert Laguérie atyát támogatták.

Az új intézet egy másik tagja Paul Aulagnier atya, akit 2003 októberében zártak ki a Pius Közösségből, mert támogatta a hagyományhű brazil Campos egyházmegye kibékülését a Vatikánnal. Aulagnier atya 1971 októberében való pappá szentelése óta – ekkor a Pius Közösség még egyházilag elismert intézmény volt – évekig Lefebvre érsek jobbkezeként működött Franciaországban. 18 éven keresztül ő volt a Pius Közösség francia disztriktjének a vezetője.

Az intézet ötödik papját Henri Forestier atyának hívják. Egy diakónust, Claude Prieur-t, valószínűleg még ez év októberében Castrillon bíboros fogja pappá szentelni a Jó Pásztor Intézet számára.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA